ß

Dry needling

Dry needling

Dry needling is een fysiotherapeutische behandelmethode om pijn en beperkingen in het lichaam op te lossen. Spieren worden aangeprikt met een dunne naald waardoor ze snel en langdurig ontspannen, pijn afneemt en bewegen weer prettiger wordt. Dry needling is ‘droog’ prikken, er wordt geen vloeistof ingespoten. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden naalden in de huid geprikt met als doel energie te reguleren. Dry needling behandelt zogenaamde triggerpoints in spieren met als doel pijn en bewegingsbeperkingen op te heffen.

Tijdens de behandeling wordt er een dunne naald in de spier geprikt. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als de naald een triggerpoint raakt ontstaat er een twitch: de spier spant even kort aan en veroorzaakt een klein schokje waarna de spier ontspant. Het aanprikken van de spier kan ook kortdurend een zwaar of drukkend gevoel veroorzaken en kan uitstralende pijn geven in het gebied van het triggerpoint. Tijdens een behandeling worden vaak meerdere triggerpoints in verschillende spieren aangeprikt. Na de behandeling kan er een beurs, stijf of pijnlijk gevoel ontstaan in de behandelde spieren. Dit gevoel trekt binnen enkele dagen weer weg en is een normale reactie op de behandeling.

Dry needling is een onderdeel van een reguliere fysiotherapeutische behandeling. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vallen de kosten voor dry needling hier dus ook onder.