Sporten is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Het bevordert niet alleen je fysieke, dus lichamelijke gezondheid, maar het is ook heel gezond voor je mentale gesteldheid. Daarnaast kan sporten ook bijdragen aan het vergroten van sociale interacties, denk aan team sporten, maar ook sporten in groepsverband. Helaas is er ook een risico op blessures wanneer je gaat sporten, hoewel dat risico bij de ene sport wat hoger kan liggen dan bij de ander. In deze blog kijken we naar drie veel voorkomende sportblessures, hoe je ze kunt herkennen en wat je kunt verwachten qua herstel.
Sportblessure nummer 1: Hamstringblessure.
Wat is het?
Om te begrijpen wat een hamstringblessure inhoudt, is het belangrijk om te weten dat je hamstrings zich aan de achterzijde van je bovenbeen bevinden. Hamstrings bestaan uit drie spieren die zowel het heupgewricht als het kniegewricht kunnen bewegen. We noemen dit ‘bi-articulair’, omdat de spieren twee gewrichten passeren. Een hamstringblessure kan ontstaan tijdens plotselinge bewegingen zoals sprinten, springen of snel van richting veranderen. Je kunt ook de hamstring verrekken wanneer je in een spagaat terecht komt, of een hoge trap wil uitdelen. Deze overbelasting, die kan leiden tot inscheuring van de spier, komt vaak voor bij sporten zoals voetbal, hockey, atletiek, maar bijvoorbeeld ook bij danssporten en vechtsporten.
Symptomen
Acuut voel je een plotselinge, scherpe pijn aan de achterkant van je bovenbeen. Er kan sprake zijn van zwelling en blauwe plekken, spierzwakte en je kunt moeite hebben om je been te strekken. Er kan pijn optreden bij lopen en/of staan op het been.
Herstelperiode
Als je een hamstringblessure hebt opgelopen, dan is het belangrijk dat je niet doorgaat met sporten. Laat er eerst een deskundige fysiotherapeut naar kijken, want als je doorloopt met deze blessure kan het zijn dat je de hamstring verder beschadigt, wat het herstel kan vertragen. Bij dit type blessure zit er een scheurtje of een verrekking in je spier. Gelukkig zijn spieren goed doorbloed, wat ook het herstel ten goede komt. Gemiddeld is dit de hersteltijd na een hamstringblessure:
Preventietips
Helaas is een hamstringblessure niet altijd te voorkomen, maar met bovenstaande tips kun je wel het risico verminderen.
Sportblessure nummer 2: Enkelverzwikking of gescheurde enkelbanden
Wat is het?
Bij een enkelverzwikking klapt de voet naar binnen of naar buiten, waarbij de banden die de voet normaal op zijn plaats houden, opgerekt worden of scheuren. We noemen dit dan een verzwikte of verstuikte enkel en in sommige gevallen kan er sprake zijn van gescheurde enkelbanden. Deze blessure kan voorkomen tijdens lopen en hardlopen op een ongelijke grond, maar ook bij contactsporten, wanneer mensen tegen elkaar aan botsen. Tevens is er een verhoogde kans op het verstuiken van de enkel, als er sprake is van een verminderde stabiliteit en/of bewegingsgevoel. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na het vaker doormaken van een enkelverstuiking.
Symptomen
Bij en verzwikte enkel kan je direct acute en scherpe pijn ervaren. Tevens kan er sprake zijn van zwelling en een blauwe plek. Een blauwe plek kan een indicatie zijn van bloedvaten die zijn gescheurd. Lopen en staan op de voet is vaak pijnlijk. Advies: kun je niet meer dan 4 stappen lopen zonder hulp? Bel dan uw huisarts, om te kijken of de enkel misschien gebroken is.
Herstelperiode
Een verzwikte enkel kan vanzelf overgaan, maar er zijn wel een aantal oefeningen die je kunt doen om het herstel te bevorderen. Daarnaast is het verstandig om een afspraak te maken bij een van onze deskundige fysiotherapeuten, als je weer terug wil keren naar sport en dit op de juiste manier wilt doen.
Gemiddeld is dit de hersteltijd na een enkelverzwikking:
Vaak is er ook na de eerste herstelfase nog sprake van een verstoord bewegingsgevoel, een gevoel van instabiliteit tijdens sporten. Dit komt omdat het langer duurt om kracht en het bewegingsgevoel weer terug te krijgen in uw enkel. Het sporten moet daarom rustig, met aandacht voor stabilisatie en kracht, worden opgebouwd.
Preventietips
Sportblessure nummer 3: Voorste kruisbandletsel
Wat is het?
De voorste kruisband bevindt zich midden in de knie en zorgt ervoor dat het onderbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Deze kruisband wordt in medische termen ook wel Anterior Cruciate Ligament (ACL) genoemd. Voorste kruisbandletsels treden relatief vaak op bij sporten waarbij de knie kan verdraaien en plotselinge richtingsveranderingen eisen.
Symptomen
Het letsel gaat vaak gepaard met een acute pijn tijdens verdraaiing. Soms kun je een knak of een knappend geluid hebben gehoord. Kort nadat de kruisband scheurt kun je last hebben van zwelling en blauwe plekken. Daarnaast voelt de knie instabiel aan en erop steunen is moeilijk.
Herstelperiode
Een gescheurde voorste kruisband kan niet uit zichzelf weer herstellen. Het is daarom belangrijk om met uw arts en fysiotherapeut af te stemmen welke behandeloptie het beste bij je past. Een fysiotherapeut kan je hier goed over informeren, afhankelijk van de ernst van de blessure. Revalidatie is altijd essentieel bij deze blessure, omdat de knie zonder adequate behandeling erg instabiel blijft en daarmee niet alleen sport maar ook de dagelijkse activiteiten erg verstoord kunnen worden. Gemiddeld duurt het 6 tot 9 maanden met intensieve fysiotherapie, of 9 tot 12 maanden na operatie voor volledig herstel en terugkeer naar sport.
Preventietips
Conclusie
Het is belangrijk om een blessure op tijd te herkennen, zodat je aan de bel kunt trekken bij een professional, om het herstel van uw blessure te optimaliseren.
Een acute blessure aan uw hamstring, knie of enkel kun je herkennen aan een acute pijn, pijn bij staan of lopen en zwelling en blauwverkleuring in het betreffende gebied. Een sportblessure is niet altijd te voorkomen. Zeker niet wanneer je een contactsport beoefent, regelmatige snelle of plotselinge bewegingen moet maken, over een ongelijke ondergrond moet rennen of wanneer je vaker last hebt van een instabiel gevoel.
Het regelmatig uitvoeren van oefeningen die gericht zijn op balans, kracht en plyometrie zorgen ervoor dat je de kracht en stabiliteit in de gewrichten versterkt en kan daarmee het risico op blessures aanzienlijk verminderen.
Wil jij hier meer over weten, onze fysiotherapeuten kunnen een gericht oefenprogramma met je opstellen om te integreren in je trainingen. Je vermindert dan niet alleen de kans op een blessure, maar verbetert ook je prestatie op gebied van sport.